cursus maken mvp

Je cursus zo snel mogelijk lanceren met een Minimum Viable Product

Wij zijn de laatsten die je gaan vertellen dat je moet opschieten met het maken van je cursus. Dat je je moet haasten, dingen moet afraffelen. Nee, we willen dat je de tijd neemt om er een goed product van te maken. 

Zo lang als nodig, maar ook zo kort mogelijk.

Want veel instructeurs blijven hangen in de ideefase, of in de creatieve brainstorm, of maken een versie FINAL1.5643 van elke slide van hun cursus, om vervolgens gefrustreerd maar helemaal de handdoek in de ring te gooien. 

Waar het op dat moment aan ontbreekt, is structuur. Met voldoende structuur en een gerichte aanpak werk je namelijk aan je cursus binnen een afgebakend framework. Daar zit alles in, maar het duurt niet te lang. 

Een framework of techniek waar we zelf van zien dat veel instructeurs er baat bij hebben, is het MVP: het bouwen van een Minimum Viable Product. 

Hoe werkt dit principe, en hoe pas je het toe op het maken van een cursus? Laten we er snel induiken!

Wat is een MVP?

MVP staat dus voor Minimum Viable Product, wat zich vertaalt naar een minimaal levensvatbaar product. Dat is een versie van je product met net genoeg functies om je eerste klanten, of cursisten dus, een goed idee te geven van wat je biedt, en waar ze ook feedback op kunnen geven.

Veel instructeurs denken alvast na over de extra’s voordat de basis van de cursus staat. De woordgrapjes die ze in de hoofdstuktitels kunnen verwerken, de special effects in de video’s die ze gaan opnemen. Bij een MVP strippen we dat allemaal weg: het gaat over de functionele basis, waar de echte waarde in zit. Zie een MVP dus als een soort prototype.

Wat zit er in een MVP – of een MVC?

Wat moet je nou echt in een Minimum Viable Cursus zetten, en wat kan eruit blijven – vooralsnog?

Denk na over het eindresultaat dat je cursisten behalen wanneer ze de cursus doorlopen. Wat hebben ze daar in de basis voor nodig? Dat beperkt zich waarschijnlijk tot simpelweg de inhoud van je cursus, en een effectieve manier om die te communiceren. Zonder kekke opmaak waarin je je verliest in de details.

Hoe kom je erachter wat je cursisten echt nodig hebben?

Het antwoord ligt slechts deels bij jezelf. Voor het bouwen van een MVP van je cursus is het cruciaal dat je ook daadwerkelijk met je doelgroep in gesprek gaat. In de eerste plaats om te bepalen wat er in je MVP moet, en op de tweede plaats om feedback te verzamelen op je MVP. Je kunt hier gemakkelijk tools als Google Forms of Typeform voor gebruiken. 

Waarom zou je met een MVP werken voor je cursus?

Je wilt uiteraard niet een cursus lanceren die half af lijkt. Dat is ook niet het doel van je MVP. Het doel is dat je binnen afzienbare tijd leert wat er cruciaal is in de cursus, zodat je je daarop kunt focussen, en uiteindelijk de extra’s makkelijker en sneller toegevoegd kunnen worden.

Niet alleen wordt de inhoud beter – omdat je je focust op wat je cursisten echt nodig hebben – maar het bouwen van je cursus wordt zo ook makkelijker. 

Plus: stel je voor dat je je cursus niet eerst test als MVP, en je er vervolgens na maanden hard werk achter komt dat er niet echt behoefte is aan wat je hebt gebouwd met al je bloed, zweet en tranen. Het werken met een MVP is dus ook een vorm van risicobeperking.

Hoe onze Opstartservice je helpt

Natuurlijk wil je wel dat jouw cursus eruit springt, ook qua look-and-feel. Daar kunnen wij je bij helpen, terwijl jij je focust op het MVP en de feedback die je daarop krijgt. Met onze Opstartservice focus jij je op het maken van je cursus, en wij doen de rest.

“Ik ben de instructeur van de online cursus Gebarentaal, ooit begonnen met een oude website die ik zelf had gemaakt, maar dit ging erg moeizaam.

Met behulp van de opstartservice van Maatos is het mij gelukt om mijn online cursus Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands met Gebaren (NmG) te publiceren. Dankzij de geweldige service van Maatos worden mijn online cursussen langzamerhand meer zichtbaar.”

Tom Uittenbogert – Online cursus gebarentaal

Hoe werkt onze Opstartservice?

1. Vraag de service aan

Per mail ontvang je van ons een korte vragenlijst. Vul in wat je gewenste huisstijl is, welke afbeeldingen je wilt gebruiken en eventuele teksten.

2. Wij verwerken jouw aanvraag

Zodra we je vragenlijst retour hebben ontvangen, starten we met de opbouw. Over het algemeen ontvang je binnen 5 tot 10 werkdagen de eerste versie. We houden je tussentijds op de hoogte van de verwachte opleverdatum.

3. Feedback en aanpassingen

Op onze eerste versie mag je feedback en aanpassingen doorgeven. Waar mogelijk verwerken we die zo snel mogelijk.

4. Oplevering

Na het verwerken van je feedback leveren we jouw online leeromgeving op. Je kunt nu zelf alles verder aanpassen, cursussen toevoegen, en meer.

5. Lancering

Klaar voor de lancering! Wanneer je alles hebt toegevoegd, kun je live met je platform. Je hebt ons praktisch niet meer nodig, maar je mag ons altijd vragen stellen.

Benieuwd naar de prijzen en de eindresultaten van onze Opstartservice? Ontdek meer!

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Op zoek naar jouw niche?

Download onze gratis resource hoe je in 5 stappen jouw niche vindt

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ga in 5 stappen dieper in op je doelgroep

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.