Hoe maak je mooie presentaties?

Van spreekbeurten over konijnen tot congressen, iedereen heeft wel eens een presentatie verzorgd of gezien. Er zijn talloze manieren om je gesproken boodschap te versterken, en een visuele presentatie is een van de beste. Ook in je videocursus kun je een presentatie verwerken, door te werken met schermopnames of split screens. Maar hoe maak je nou een mooie presentatie die ook echt waarde toevoegt aan je videocursus? In deze blog geven we je een aantal tips over waar je een presentatie mee kunt maken, en wat do’s en don’ts om er een succes van te maken.

PowerPoint

De klassieker en waarschijnlijk meest gekozen optie voor het maken van presentaties: PowerPoint is razend populair, en dat is niet gek. Het programma is makkelijk te gebruiken, heeft alle opties die je nodig hebt om een mooie slideshow in elkaar te zetten. Je vindt er een heel scala aan animaties en overgangen om jouw presentatie een dynamischer en aantrekkelijker te maken. Hoewel PowerPoint de laatste jaren een beetje een ‘’stoffige’’ reputatie heeft gekregen, is het nog steeds een geliefd programma. Jij bepaalt immers zelf hoe de PowerPoint eruit komt te zien, en je hoeft niet met een van de standaard thema’s te werken. Daarbij kunnen bestanden in PowerPoint format kunnen vrijwel overal geopend worden, van Windows tot Mac en zelfs mobiel.

Keynote

Apple fans werken niet met PowerPoint, maar met Keynote, de standaard presentatie software voor Mac computers. Keynote heeft een aantal thema’s en sjablonen die je gemakkelijk naar je eigen smaak kunt customizen. Keynote staat ook bekend om het uitgebreide aanbod van animaties die je kunt invoegen in je presentatie om ze dynamischer te maken. Een andere handige functie is dat de Keynote app ook beschikbaar is voor iOS devices als iPhones en iPads. Zo kun je met een iPad in combinatie met een Apple Pencil heel eenvoudig zelf illustraties en aantekeningen in je presentaties maken.

Prezi

Dan nu de online programma’s: Prezi werd na PowerPoint een van de populairste tools om presentaties te maken. Prezi’s zijn dynamischer en visueel aantrekkelijk. Je hebt meer opties, wat het werken met de tool iets overweldigender maakt dan PowerPoint. Daar krijg je wel wat voor terug: met Prezi maak je geen slides, maar neem je kijkers mee in een verhaal. Een Prezi ziet eruit als een mindmap, waarbij je gaandeweg inzoomt op verschillende details. Zelfs als je niet creatief bent of het lastig vindt om structuur aan te brengen, maak je met Prezi prachtige presentaties. Je vindt talloze templates en designs die je naar je eigen smaak en wensen kunt aanpassen. Prezi is een gratis online programma. Wil je ook offline kunnen werken, dan heb je de betaalde versie nodig.

Canva

Misschien heb je Canva wel eens voor social media posts gebruikt, maar het is veel meer dan een handige tool om plaatjes op te leuken. Canva is een volledige online ontwerpstudio, waar je ook templates vindt voor presentaties. Dankzij hun focus op design, ben je bij Canva verzekerd van mooie templates die je op heel veel manieren kunt customizen. Canva is grotendeels gratis, hoewel er ook sommige templates en functies zijn waar je voor moet betalen. Toch kom je met de gratis versie al enorm ver, en heb je nog steeds honderden ontwerpen om uit te kiezen. Een ander voordeel van Canva is, is dat het ook volledig online is. Je kunt zelfs samenwerken met teamleden in een presentatie, en je kunt ze downloaden in vrijwel elk format.

–> Probeer Canva gratis uit
–> Vind verschillende Canva cursussen op Soofos

Meer tips nodig? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Tips voor het maken van krachtige presentaties

Je ontwerp en onderwerp kunnen nog wel zo sterk zijn, maar als je het niet over weet te brengen in je presentatie, hebben jij, én je cursist, daar niks aan. We geven je graag wat adviezen voor wanneer je je presentatie in elkaar bent aan het zetten, met welke tool dan ook.

De kunst van het weglaten

Less is more, kort en krachtig. We kunnen er nog wat meer clichés tegenaan gooien, maar daar wordt ons verhaal alleen maar langer van. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk tekst in je slides verwerkt. Marketing guru Seth Godin heeft zelfs ooit gezegd dat 6 woorden per slide de standaard zou moeten zijn. Hiermee kom je snel tot de kern, en blijft je boodschap beter hangen bij je kijkers.

Kleur ontkennen

Al die leuke designs en opties maken het verleidelijk om een kleurrijk feestje van je presentatie te maken, maar vermijd een te drukke presentatie. Kijkers denken al snel dat een kleur iets betekent. Gaan ze daar over nadenken, dan is hun aandacht niet meer bij de inhoud van je presentatie.

Consistentie

Ook opmaaktechnisch: zorg dat je consistent bent. Tenzij je een presentatie maakt over alle soorten lettertypes, is er geen reden om te experimenteren met meer dan 2 lettertypes in je presentatie. Zorg er ook voor dat alles netjes uitgelijnd staat, en let op hoofdlettergebruik.

Bij Maatos heb je geen fysiek podium nodig om je presentatie aan een groot publiek te kunnen laten zien. Deel jouw videocursussen op ons platform en profiteer van de kracht van Maatos. Probeer het nu 30 dagen gratis!

Artikel uit de categorie:

Rick de Bie

Rick de Bie

Rick is ondertussen een jaar werkzaam bij Maatos en heeft al tientallen instructeurs geholpen succesvol een cursus te publiceren! Leren over de belangrijkste onderdelen van marketing? Dan moet je bij Rick zijn. Het delen van kennis is een passie, vooral over onderwerpen waar hij diep op in kan gaan!

Op zoek naar jouw niche?

Download onze gratis resource hoe je in 5 stappen jouw niche vindt

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ga in 5 stappen dieper in op je doelgroep

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.