low budget cursus

9 Tips voor het maken van een online cursus met een klein budget

Grote plannen hebben niet altijd een groot budget nodig. Loop je al tijden met het idee voor een online cursus, maar wil je niet al je spaargeld in een website of duur systeem steken? Hoeft ook niet. 

Het maken en hosten van een online cursus hoeft helemaal niet veel te kosten, als je het maar slim aanpakt. Zeker voor je eerste cursus wil je vaak niet bakken met geld investeren, maar je wilt wel dat het er goed uitziet. 

In dit artikel geven we je 9 tips waarmee je precies dat bereikt. Zo heb je straks geen smoesjes meer om die cursus niet te lanceren. Sorry, not sorry!

1. Gebruik gratis of low-budget tools

Er zijn talloze gratis of low-budget tools beschikbaar voor het bewerken van videocontent. Zo is er Davinci Resolve, maar ook iMovie voor mac gebruikers. Deze tools bieden vaak dezelfde functionaliteiten als duurdere professionele software, dus je hoeft niet veel geld uit te geven om professioneel ogende video’s te maken. 

Er zijn ook genoeg gratis tools voor schermopnames, en voor het bewerken van afbeeldingen, zoals Canva. Ook kun je gratis webinars hosten – daar heb je geen dure software voor nodig.

Check ook dit handige lijstje met 14 AI-tools waarmee je makkelijker cursuscontent maakt. Ze zijn niet allemaal gratis, maar sparen je wel ontzettend veel tijd – en da’s ook geld, toch?

2. Film met je smartphone

Je hoeft ook niet de cameracrew van GTST in te huren om de filmpjes op te nemen. De meeste smartphones laten je vandaag de dag kwalitatieve video’s opnemen die ook op een desktop haarscherp zijn. 

3. Maak gebruik van bestaande content (je eigen!)

Als je al een blog of een YouTubekanaal hebt, kun je die content hergebruiken voor je cursus. Dit is een efficiënte manier om cursusmateriaal te creëren zonder dat je veel tijd hoeft te besteden aan het opnieuw schrijven van inhoud. En het werkt ook andersom: je kunt snippets uit je cursus gebruiken voor content voor je social media kanalen. 

4. Houd het simpel

Focus op het leveren van de meest essentiële informatie en voeg geen onnodige extra’s toe. Je cursus heeft geen special effects nodig als de inhoud top is! Plus, veel mensen hebben een concentratieprobleem en worden al snel genoeg afgeleid door overbodige informatie. 

Door je cursus simpel te houden, maak je het makkelijker voor je cursisten om zich te concentreren op de belangrijkste informatie, en jij spaart geld en tijd. 

5. Maak gebruik van community building

Mensen zijn de beste marketing. Een community opbouwen rondom je cursus kan helpen met promotie en betrokkenheid. Door een community te creëren, kun je cursisten aanmoedigen om deel te nemen aan discussies en feedback te geven, wat kan leiden tot een grotere betrokkenheid en een versterkt leerproces. 

Dat is een geweldig USP, en je community kan je helpen om meer nieuwe cursisten binnen te halen. Je kunt hier bijvoorbeeld beloningen voor uitgeven, of cursisten op een andere manier in het zonnetje zetten. Hier lees je alles over het bouwen van een online community voor je cursus.

6. Kies voor ons ontwikkelabonnement

Je wilt niet al betalen voor een volledig abonnement als je cursus nog maar in ontwikkeling is, toch? Met ons ontwikkelabonnement hoeft dat ook niet! 

Na de gratis proefperiode van 30 dagen kun je op jouw eigen tempo je site inrichten en je cursussen plaatsen voor slechts €10 per maand. Met het Ontwikkelabonnement krijg je toegang tot alle functies van je Maatos-site; alleen cursussen verkopen of cursisten toevoegen gaat nog niet. Ben je klaar om te lanceren? Dan kun je direct overstappen naar Basis, Premium of Compleet!

7. Social selling is goedkoper dan SEA

Het bouwen van een netwerk en volgers aantrekken kost dan wel tijd, maar het kost veel minder geld dan adverteren. Heb je geduld en wil je echt een autoriteit in je vakgebied worden, duik dan in de wereld van social selling. 

Daarmee kun je op platforms als LinkedIn en Instagram een sterk netwerk bouwen en cursisten aantrekken, zonder geld in Google te pompen. 

8. Maak gebruik van open-source resources

Er zijn veel open-source resources beschikbaar op internet, zoals afbeeldingen, video’s en audiobestanden die je kunt gebruiken in je cursus zonder kosten. Dit kan een geweldige manier zijn om professionele media in je cursus te integreren zonder dat je een fortuin hoeft uit te geven aan een cameraploeg. Check zeker eens Unsplash of Pexels!

9. Gebruik een leermanagement systeem (LMS) dat alles heeft 

Met een LMS is het zaak dat je kijkt wat je allemaal nodig hebt, en of het systeem dat biedt. Als je namelijk achteraf nog moet gaan betalen voor aanvullende services of plug-ins, kan dat flink in de papieren lopen. 

Bij Maatos zit alles wat je nodig hebt inbegrepen in je abonnement, van SEO tot Mollie voor het innen van betalingen.

Probeer Maatos gratis uit

Wist je dat je Maatos gratis kunt proberen? Zo kun je alvast kennismaken met het systeem en ons alle vragen stellen die in je opkomen!

Artikel uit de categorie:

Foto van Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ga in 5 stappen dieper in op je doelgroep

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.