presentatietips video online cursus

Presenteren kun je leren: 6 presentatietips voor op video

Sommige mensen staan niet graag voor een groep. Videocursussen geven kunnen dan een uitkomst bieden, maar ook dan moet je jezelf goed weten te presenteren. En dat kan knap lastig zijn: wanneer je jezelf terugziet op beeld, is het niet altijd meteen in een shot goed. Daarom geven we je in deze blog zes tips om jezelf op een fijne, natuurlijke manier te presenteren op beeld.

1: The art of eye contact, ook in video

Probeer zoveel mogelijk in de camera te kijken. Mocht je geheugensteuntjes achter de camera hebben, probeer je daar niet te veel op te focussen. Dat ziet er al gauw een beetje ongemakkelijk uit. Daarbij komt het wanneer je in de lens kijkt over alsof je oogcontact maakt met je kijkers. Vind je het lastig om je te focussen op een object als een camera? Plak een foto van een vriend, familielid of je huisdier bij de lens, en doe alsof je je tot hen richt! 

2: Lichaamstaal spreekt boekdelen

Je bent meer dan een pratend hoofd in een video: er zit verder nog een heel lijf aan je. Wees je daar bewust van, dat ook wanneer het niet in beeld is, het invloed heeft op je houding en hoe je overkomt. Misschien voel je je zelfverzekerder als je gaat staan om je video op te nemen. Wanneer je zit en schuift in je stoel, komt dat minder actief en energiek over als iemand die er echt even voor gaat staan. 

Probeer ook niet te verstijven en wees niet bang om te bewegen: soms kan het gebruik van je handen of armen je verhaal juist kracht bijzetten, en je komt veel levendiger over. Probeer het wel niet te forceren: teveel met je handen wapperen kan ook afleidend werken. Film een stukje en kijk het dan terug om te zien hoe je het zelf vindt overkomen.

3: Let op je woorden

Aangezien je een expert bent in je vakgebied, heb je door de jaren heen vast en zeker het nodige jargon geleerd. Tenzij je een videocursus opneemt voor gevorderden: probeer die termen achterwege te laten, behalva als je ze gebruikt om ze uit te leggen. 

We raden je aan een script te schrijven voor je gaat filmen. Hier hoeft niet woord voor woord in te staan wat je gaat zeggen: vaak schrijf je ook anders dan je praat. Dan kom je op beeld opeens een stuk minder menselijk, en een stuk meer robot over. Een script hoeft dus niet precies te bevatten wat je gaat zeggen, maar wel waar je het over gaat hebben, met wat keypoints die zeker terug moeten komen.

4: Vergeet niet te knipperen – en te lachen

Wanneer je nerveus bent, vergeet je al snel hoe vaak een normaal mens ook alweer knippert. Ook schieten je als je nerveus bent snel in de stress en valt er nog maar weinig te lachen. Dat zijn juist twee dingen die je natuurlijk laten overkomen. En als je af en toe glimlacht, is dat niet alleen fijn voor je kijkers, maar ook jezelf: met een glimlach geef je een signaal naar je brein en de rest van je lichaam dat je helpt te ontspannen. 

5: Test, test, 1, 2, 3

Je camera, je microfoon, alle techniek die je gaat gebruiken: maak een testvideo waarin je het allemaal gebruikt om te zien of het werkt, en hoe het overkomt op beeld en geluid. 

Test ook je outfit: hoe beweegt het materiaal als jij beweegt? Ga je het hier niet na vijf minuten ontzettend warm in krijgen? Je wil er presentabel uit zien, maar ook comfortabel zijn. 

6: Een goede voorbereiding is (je raadt het al) het halve werk

Weet waar je aan begint: letterlijk. Zorg ervoor dat je script klopt, dat je achtergrond rustig is, al je nodige materialen klaarliggen en dat je telefoon op stil staat. Maak je gebruik van natuurlijk licht, weet dan wanneer dat zodanig verandert dat je niet meer kunt filmen. En zorg ervoor dat niemand je komt storen. Niets zo vervelend als eindelijk in een lekkere flow zitten, en dat dan iemand binnenloopt met een onbenullige vraag. 

Klaar om te shinen?

Cameravrees is niet nodig: je bent immers een echte specialist in waar je het over gaat hebben. Daarnaast kun je zo veel takes doen als je zelf wilt, daar komt nooit iemand achter. Maar heb vooral zelfvertrouwen en bovendien plezier: dat straal je uit, ook via een beeldscherm. Succes!

Artikel uit de categorie:

Foto van Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Op zoek naar jouw niche?

Download onze gratis resource hoe je in 5 stappen jouw niche vindt

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ga in 5 stappen dieper in op je doelgroep

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.