Je hebt absoluut geen professionele studio, haar- en make-up team en technische hoogstandjes zoals lampen of beeldschermen nodig om thuis een cursusvideo op te kunnen nemen. Maar, het is wel zo fijn als je boodschap goed overkomt — zowel in scherp beeld als goed verstaanbaar geluid. Thuis creëer je makkelijk een opnamestudio waarin je al je videomateriaal voor je cursuspagina kunt schieten, zonder een volledig team. In deze blog geven we je een aantal tips en factoren waar je rekening mee dient te houden. Aan de slag!
Voor je eigen opnamestudio heb je in ieder geval de volgende dingen nodig!
– Ruimte
– Licht
– Beeld en geluid
– Achtergrond
– Microfoon
– Camera
– Nabewerking
Lees er hieronder meer over!
De ruimte
Allereerst; zorg voor een rustige ruimte! Natuurlijk is het schattig als je kat af en toe hallo komt zeggen tegen je kijkers, maar spelende kinderen of een tv op de achtergrond leidt af van de boodschap die je probeert over te brengen. Zorg er dus voor dat je een ruimte hebt waar je niet gestoord word, en waar zo min mogelijk achtergrondgeluiden zijn.
Licht
Wat betreft licht is daglicht fijn om naar te kijken, maar dat beperkt je natuurlijk ook in de momenten waarin je kunt opnemen. Het licht verandert de hele dag door, en dat kan voor je video’s minder mooi zijn. Zorg er dan ook voor dat de ruimte waarin je je video’s gaat opnemen voldoende belichting heeft.
Beeld en geluid
Met een high end smartphone of laptop heb je wellicht twee vliegen in een klap te pakken, en kun je haarscherpe video’s maken met een goede geluidskwaliteit. Wil je het toch liever iets professioneler aanpakken, dan kun je kiezen voor een camera met externe microfoon.
Pak je beide elementen los, dan is de keuze aan combinaties eindeloos. Er zijn camera’s en microfoons in alle prijsklassen verkrijgbaar.
Meer tips nodig? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Achtergrond
Afhankelijk van je onderwerp en hoe je je training aanpakt, kan de achtergrond belangrijk zijn. Werk je met een presentatie, dan is het niet handig om voor een beeldscherm te gaan staan en jezelf te filmen. In plaats daarvan kun je beter een neutrale achtergrond gebruiken, en de presentatie digitaal in je video plaatsen. Ontdek welke (gratis) tools voor schermopnames je hiervoor kunt gebruiken. Wil je schrijven of schetsen op een whiteboard of iets dergelijks? Test dan altijd eerst of het leesbaar is in combinatie met je gekozen belichting.
Microfoon
Een lavaliermicrofoon, ook wel speldmicrofoon, is subtiel en geeft je alle bewegingsvrijheid. Een staande microfoon is vaak goedkoper, maar dan ook niet geschikt voor als je veel rondloopt of beweegt tijdens je instructievideo. In deze blog vertellen we je alles over microfoons voor het maken van cursusvideo’s.
Camera
Het is echt niet nodig om in 4K video’s te gaan schieten. Met veel smartphones kun je al aardig op weg met scherpe video’s. Ga je liever toch een stapje verder, schaf dan een losse camera aan. Ontdek in dit artikel welke camera’s we aanraden voor het maken van video’s voor je online cursus.
Nabewerking
Klaar met filmen? Alles wat je nog hoeft te doen, is je video in elkaar te zetten en te uploaden op Maatos. Met onze aanbevelingen voor software voor videobewerking is dat in no-time gedaan.
Is jouw opnamestudio aan huis af? We zijn benieuwd naar het resultaat! Meld je aan bij Maatos en deel jouw cursussen makkelijk online. Eerst proberen? Probeer Maatos 30 dagen gratis!