curriculum designer

Hoe helpt een Curriculum Designer bij het maken van je cursus?

Hier is een beroep waar je waarschijnlijk nog niet van gehoord hebt: Curriculum Designer. Het woord curriculum ken je vast van je cv, maar daar gaat dit niet over.

Een curriculum is een leerplan, de manier waarop een opleiding, training of cursus is opgebouwd. Dat is namelijk een route die je moet uitstippelen, en soms is het handig daar een expert voor in te schakelen.

In dit artikel leggen we je uit wat een curriculum designer precies doet, en hoe het werkt. Heb je er eentje nodig om jouw cursus tot stand te brengen? Let’s find out!

Wat is een curriculum designer?

Curriculumontwerpers zijn experts in lesgeven – niet in een bepaald onderwerp, maar in het verspreiden van informatie op zo’n manier dat je cursisten het meeste uit je cursus halen. Voor zeer ingewikkelde onderwerpen kan het inschakelen van een curriculumontwerper een slimme keuze zijn.

Curriculumontwerpers begrijpen hoe mensen leren en kunnen je helpen een cursus te maken die je cursisten gemakkelijk kunnen volgen en verwerken.

Waarom zou je een curriculum designer inschakelen?

Er komt veel kijken bij het maken van een online cursus. Van het ordenen van je gedachten tot het filmen tot het bewerken tot marketing, het kan veel zijn voor één persoon om te verwerken – daarom kiezen sommige mensen ervoor om met een curriculumontwerper te werken. 

Als je een online cursus maakt, ben je waarschijnlijk al een expert in het onderwerp dat je hebt gekozen. Maar dat betekent niet dat je weet hoe je een effectieve cursus moet ontwerpen! Een curriculumontwerper kan je helpen de beste manier te vinden om uw cursus te structureren en de stof op een manier te presenteren die voor studenten gemakkelijk te begrijpen en te volgen is.

Als je je richt op high-end klanten of overheidspartijen, kan het soms helpen om met een curriculumontwerper samen te werken. 

Wanneer je onderwerp erg ingewikkeld is en jij je vooral wilt focussen op de content, en niet zozeer op de opbouw, kunnen deze designers je ook helpen met de structuur.

En uiteraard, als je gewoon niet de tijd of energie hebt om je cursusstructuur zelf te ontwerpen, kan het gebruik van een curriculumontwerper een deel van de last van je schouders nemen.

(Onze opstartservice kan dan ook helpen!)

Hoe helpt een curriculumontwerper bij het maken van een online cursus?

Er is veel onderzoek gedaan naar het ontwerpen van een effectief curriculum, en het is niet iets waar iedereen van nature goed in is. Als je worstelt met het samenstellen van een online cursus waarvan je weet dat deze succesvol zal zijn – mits de structuur goed is, kan werken met een curriculumontwerper een slimme keuze zijn.

Een curriculumontwerper begint met het leren kennen van je doelen voor de cursus. Ze vragen naar je doelgroep en wat je hoopt dat ze uit het volgen van de cursus halen. Met die informatie beginnen ze met het in kaart brengen van de structuur van de cursus en wat voor soort materiaal je moet maken.

Van daaruit helpen ze je leerdoelen te ontwikkelen en activiteiten en opdrachten te creëren die je leerlingen helpen die doelen te bereiken. En tot slot beoordelen ze de effectiviteit van de cursus en doen aanbevelingen voor verbeteringen.

Hoewel dat allemaal misschien veel werk lijkt en een flinke investering, kan het je op de lange termijn tijd besparen, vooral als je van nature niet goed bent in het samenstellen van een effectieve leerervaring, maar wel zo snel mogelijk live wil gaan.

Hulp nodig bij het maken van je cursus?

Check zeker ook onze andere artikelen, en vraag maar raak! Ons team heeft jaren ervaring met het samenstellen van verschillende cursussen, en we staan altijd klaar met advies en voorbeelden.

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Betere cursussen maken en meer verkopen?

Schrijf je in voor onze updates en ontvang wekelijks de beste tips, tools en trends in jouw inbox