5 Technieken om je instructievideo’s te laten knallen

Je wilt informatie overbrengen in je instructievideo’s, maar die informatie moet ook blijven hangen. Je herinnert je vast nog wel je favoriete docenten die de lesstof tot leven wisten te brengen: welke technieken kun je van hen overnemen om net zo’n indruk op je cursisten achter te laten?

Een opsomming van theorie, lappen tekst en droge stof bevatten misschien wel alles wat je cursisten moeten weten, maar om het ze te laten onthouden, wil je hun aandacht erbij houden. In deze blog geven we je 5 ideeën om precies dat te doen!

Storytelling

We kunnen vaak wel het verhaal van onze favoriete roman navertellen, maar niet van het boek waar we een jaar lang uit gestudeerd hebben. Dat is omdat verhalen tot de verbeelding spreken en daarom makkelijker te onthouden zijn: je koppelt er allerlei andere elementen aan die je wel kent. 

Vang daarom je theorie in een verhaal, of verhaalelementen terugkomen in je video’s. Dat kan door anekdotes, voorbeelden of metaforen. Je hoeft dus heus geen volledige fictie te verzinnen. Hou rekening met de volgende tips:

  • Werk met verhalen die interessant genoeg zijn om na te kunnen vertellen. The element of surprise is real en werkt enorm goed.
  • Ook persoonlijke verhalen werken goed: hier kunnen we ons in herkennen.
  • Emoties brengen een verhaal nog meer tot leven. Dat kan frustratie, onbegrip, passie of zelfs humor zijn.

Visuals

Zet visuals in om je verhaal te verduidelijken. Verschillende onderzoeken bevestigen dat de combinatie van afbeelding met tekst een van de beste is om informatie te onthouden. Alleen tekst (geschreven of gesproken) is dat niet. Je hersenen willen het aan een beeld kunnen koppelen. 

De populairste manier om informatie visueel over te brengen, is via infographics. Maar zet je verhaal ook kracht bij met passende foto’s en video’s rondom je onderwerp.

Humor

Er mag ook gelachen worden! We onthouden goede grappen, lastige situaties en andere momenten waar we blij van werden. Waarom zou je je cursusmateriaal dan ook niet aan humor koppelen? Zeker bij lastige onderwerpen is het voor je cursisten fijn als er wat afwisseling is.

Quotes

Een goede quote kan een deel van je verhaal in een compact zinnetje samenvatten, waardoor het makkelijker te onthouden wordt. Sterke quotes blijven beter hangen dan lange verhalen, maar wel de essentie vangen. Je hoeft niet de volgende Shakespeare te zijn: check Google of Pinterest even en je hebt er zo een gevonden.

Vragen stellen

Prikkel hun hersenen door niet alleen informatie te zenden, maar verras ze ook af en toe met een scherpe vraag. Wakker hun denkvermogen aan, door op het begin of eind van de video een vraag te stellen. Voor het antwoord moeten ze hun aandacht erbij houden. Works like a charm!

Ready, set, action!

Hoe je die video’s ook strak in elkaar zet? Ook daar schreven we een blog over. Check hier de beste software voor videobewerking!

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Krijg meteen toegang tot de laatste replay

Vul je gegevens in

Doe mee met het volgende live webinar!

Ontdek alle mogelijkheden van het systeem én stel live jouw vragen.