maatos vs zelf hosten

Zelf je cursus hosten of via een LMS als Maatos?

Wat is de beste plek om online cursussen te verkopen: je eigen website of een LMS-platform als Maatos?

Heb je eindelijk de knoop doorgehakt en besloten dat je een cursus gaat verkopen, stuit je op het volgende dilemma: waar ga je die cursus verkopen? Er zijn duizend-en-een aanbieders en plekken, maar waar het eerst op aankomt is de vraag of je het zelf gaat hosten, of een Learning Management System gaat gebruiken. En als je dan een LMS kiest, wat voor type werkt dan het best voor jouw business?

In dit artikel vergelijken we zelf je cursus hosten met hosten op Maatos. Pak je notitieboekje erbij en schrijf op wat voor jou relevant is!

Zelf hosten VS Maatos

Wat zien je cursisten?

Zelf hosten: op een zelf gehoste website ben je zelf in charge van wat je cursisten zien – van design tot UI en UX. Dat kun je natuurlijk uitbesteden als je zelf niet geweldig bent in programmeren of ontwerpen, en dat raden we dan ook – want de ervaring van je cursisten staat voorop.

Via Maatos: dat bepaal je – in grote mate – ook zelf. Je hoeft niet aan de slag met coderen of lastige designprogramma’s: we hebben talloze templates voor je klaar staan. Die bewerk je zelf gemakkelijk in WordPress – een kind kan de was doen. Wil je net even wat anders? Gaaf! Vertel het ons en we creëren samen een custom oplossing. 

Wat kost het? (en…wat levert het op?)

Zelf hosten: het hangt er enorm vanaf wat je zelf kunt, en wat je moet uitbesteden. Zoals we al benoemden is het ontwerpen van je website en leeromgeving iets waar je zelf verantwoordelijk voor bent, of wat uitbesteedt moet worden. Ook kan het zijn dat je extra moet betalen voor bepaalde plug-ins, bijvoorbeeld voor betalingen of e-mailmarketing. Om dat op te zetten of te installeren, heb je vaak ook hulp nodig. Je betaalt dus geen LMS, maar waarschijnlijk wel externe experts.

Na al die kosten en je normale overhead, is alle winst dus wel van jou!

Maatos: je weet bij Maatos precies wat je kwijt bent per maand, en alles zit in de prijs inbegrepen om je cursus meteen te verkopen. Betalingen zijn geregeld, e-commerce mogelijkheden zijn ingebouwd en je hebt altijd toegang tot je support als er iets niet werkt. 

Goed om te weten: je betaalt bij Maatos geen commissie over verkochte cursussen, dus de opbrengst is volledig van jou.

Hoe snel kun je live?

Zelf hosten: met de eerste twee punten in je achterhoofd, begrijp je dat zelf hosten even kan duren om up and running te krijgen – afhankelijk van hoeveel je zelf kunt. Daar bovenop moet je natuurlijk ook nog de cursus zelf creëren. 

Maatos: maak je cursus alvast klaar, dan zorgen wij er met onze Opstartservice voor dat je leeromgeving ready to go is zodra je de laatste video klaar hebt. Wil je liever zelf aan de slag met onze templates? Dan kun je ook ontzettend snel live zijn – afhankelijk van hoe goed je bent in creatieve keuzes maken ;). 

Marketing

Zelf hosten: social media, SEO, landingspagina’s, social branding: je bent er zelf verantwoordelijk voor. Ook is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat bijvoorbeeld trackers goed zijn geplaatst en alle linkjes werken, zodat een email sequence niet naar een lege pagina leidt. 

Maatos: ook bij Maatos ben je zelf verantwoordelijk voor je marketing. Wel hebben we de belangrijkste tools al voor je klaargezet en geïntegreerd met je leeromgeving. Ook helpen we je graag met marketingtips in onze supportartikelen, of stellen we je voor aan één van de online marketing experts met wie we een samenwerking hebben.

Onze elevator pitch

Bij Maatos heb je de vrijheid die je hebt bij het zelf hosten van je cursus, maar met veel minder ‘verantwoordelijkheden’ en veel meer opties voor je klaargezet. Plus, er staat altijd een team van experts voor je klaar met jarenlange ervaring in de online cursus wereld. Doe je het in je uppie, dan ben je ook zelf verantwoordelijk als je website bijvoorbeeld niet werkt. 

Nog niet helemaal zeker van je keuze? Blijf je vooral verdiepen in je opties! Bekijk ook deze demo waarin je een kijkje achter de schermen bij Maatos krijgt, om een nog betere keuze te maken. Of plan een belletje in!

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.