offline promotie

11 ideeën voor offline promotie voor je online cursus

Denk eens buiten de digitale doos. 💻

Het promoten van je online cursus in de offline wereld is niet alleen een verfrissende afwisseling van tactiek, maar opent ook een heleboel deuren voor authentieke interacties met toekomstige deelnemers.

Gebruikmaken van offline marketing wordt vaak nog vergeten, maar juist daarom is het een unieke strategie waarmee je een extra boost aan je bereik kunt geven.

Nee, je hoeft geen billboards of bushaltereclames te kopen. Ook met een klein budget kun je offline impact maken.

In dit artikel geven we je 11 ideeën, en leggen we je uit hoe je je offline promotie op je online kanalen aansluit.

11 manieren om je cursus offline te promoten 📣

Iets wat men vaak vergeet als offline marketing wordt weggeschoven, is dat de mensen die je online bereikt veel overlap hebben met de mensen die je offline bereikt. Iemand die geïnteresseerd is in een yoga cursus bijvoorbeeld, is daar niet alleen in geïnteresseerd wanneer ze op hun telefoon zitten te scrollen. Ze denken er ook aan als ze boodschappen doen of naar school gaan, bijvoorbeeld. Juist in die offline momenten kun je meer opvallen, bijvoorbeeld met onderstaande ideeën. 

 1. Lokale workshops en seminars

Organiseer lokale workshops of seminars waar je een glimp opvangt van wat studenten kunnen verwachten van je online cursus.

Of een gratis workshop in een lokale bibliotheek of gemeenschapscentrum waar je waardevolle inzichten deelt en tegelijkertijd je online cursus promoot.

 1. Flyers en brochures

Ontwerp aantrekkelijke flyers en brochures met een QR-code die direct linkt naar je online cursuspagina. Verdeel ze in lokale bedrijven, bibliotheken, universiteiten of op community-boards. Nee, je bereikt er misschien niet zoveel mensen mee als met betaalde advertenties op Facebook, maar dit is vaak goedkoper en het kan juist ook een doelgroep aanboren die je online maar lastig bereikt!

Photo by Bram Naus on Unsplash

 1. Netwerkevenementen

Neem deel aan lokale netwerkevenementen, beurzen of conferenties en deel informatie over je online cursus. Draag een badge met een QR-code die linkt naar je online cursuspagina, of deel kaartjes uit (evt. Met kortingscode) die makkelijk naar je cursuspagina linken.

 1. Lokale partnerschappen

Bouw relaties op met lokale bedrijven of onderwijsinstellingen en stel voor om elkaars diensten te promoten. Bied aan om een seminar te geven aan de klanten of leden van een partnerorganisatie.

 1. Persberichten in regionale bladen

Stuur persberichten naar lokale kranten of magazines over je online cursus en eventuele speciale evenementen of workshops die je organiseert. Of een persbericht over een aanstaande gratis workshop met een oproep tot actie om je online cursus te bekijken.

 1. Promotiestands

Zet promotiestands op in drukbezochte gebieden zoals winkelcentra, universiteitscampussen of lokale evenementen. Dit geeft je een kans om persoonlijk te spreken met potentiële cursisten.

 1. Gastcolleges en spreken in het openbaar

Geef gastcolleges op lokale scholen, universiteiten of op bijeenkomsten van relevante gemeenschappen. Dit stelt je in staat om je expertise te delen en je cursus te promoten bij een breder publiek. Als je de kans krijgt om ergens te spreken, grijp die dan ook aan! Dat is gelijk een goed moment om content voor je socials te verzamelen.

 1. Lokale mediaoptredens

Benader lokale radio- en tv-stations voor interviews of om als expert in jouw vakgebied op te treden. Je kunt je online cursus ter sprake brengen en misschien zelfs een speciale korting aanbieden aan luisteraars of kijkers. 

 1. Tijdelijke pop-up klaslokalen

Creëer een tijdelijke fysieke leeromgeving waar mensen persoonlijk kunnen komen en ervaren wat ze online kunnen verwachten. Werk bijvoorbeeld samen met universiteiten of benader de gemeente met een idee om leegstand creatief te gebruiken.

 1. Samenwerking met lokale bedrijven

Werk samen met lokale bedrijven om je cursus te promoten. Bijvoorbeeld, een lokale boekhandel kan helpen bij het promoten van je schrijfcursus, of een techwinkel kan helpen bij het promoten van je programmeercursus.

 1. Aanbevelingsprogramma

Ontwikkel een aanbevelingsprogramma waarbij huidige studenten worden aangemoedigd om je cursus offline te promoten in ruil voor kortingen of andere voordelen. 

Het kan het vreemd of ouderwets lijken om offline promotie te overwegen voor je online cursus. Toch is er een waardevolle plaats voor offline marketing in je marketingmix. Hier zijn enkele redenen waarom je offline promotie zou moeten overwegen:

 • Persoonlijk contact: in dit digitale tijdperk waar AI overal is, is persoonlijk contact waardevoller dan ooit. Mensen waarderen het persoonlijke aspect en de directe interactie die mogelijk is met offline promotie. Het geeft hen een gezicht en persoonlijkheid achter het online platform, wat het vertrouwen kan verhogen.
 • Onverdeelde aandacht: online worden mensen gebombardeerd met talloze advertenties en promoties, waardoor het moeilijk kan zijn om op te vallen. Offline heb je vaak een meer geconcentreerde aandacht van je publiek, vooral als je interactieve evenementen organiseert zoals workshops of informatiebijeenkomsten.
 • Lokale bekendheid: als je lokaal woont en werkt, kun offline promotie helpen bij het opbouwen van een sterke lokale aanwezigheid en gemeenschap. Dit is vooral belangrijk als je cursus een lokale dimensie heeft of als je je richt op een specifieke lokale doelgroep, maar het kan nooit kwaad om op deze manier je netwerk op te bouwen. Het kan ook aanbevelingen buiten je lokale gemeenschap boosten.
 • Merkbeleving: offline promotie biedt een andere dimensie van merkbeleving. Mooie brochures, visitekaartjes of andere tastbare promotiematerialen kunnen een blijvende indruk achterlaten en de kwaliteit en professionaliteit van je online cursus weerspiegelen.
 • Makkelijker te herinneren: creatieve offline promotieactiviteiten kunnen een blijvende indruk maken en meer memorabel zijn dan de zoveelste online advertentie. Het kan mensen helpen jou en je cursus te onthouden wanneer ze besluiten zich in te schrijven voor een online cursus.
 • Crosspromotie: offline evenementen bieden ook kansen voor cross-promotie met andere lokale bedrijven of educatieve platforms, wat je bereik en bekendheid verder kan vergroten.
 • Directe feedback: bij offline promotie kun je directe feedback krijgen van je publiek, wat waardevolle inzichten kan opleveren om je cursusaanbod en promotiestrategie te verbeteren.
 • Uniek concurrentievoordeel: in een markt waar de meeste concurrenten zich puur op online marketing richten, kan het hebben van een offline aanwezigheid je onderscheiden en een uniek concurrentievoordeel bieden.

Redenen genoeg dus om ook offline je cursus te promoten. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen je dan ook daadwerkelijk online vinden?

Naadloze online connecties 🤝

Weet je nog: bedrijven die vroeger hele links op hun promotiemateriaal uitschreven? De kans is klein dat iemand daar enthousiast van wordt. Gelukkig heb je tegenwoordig QR-codes en kun je makkelijk je social media kanalen linken. Zo doe je dat echt goed:

QR-codes

Integreer QR-codes in al je offline promotiemateriaal om een snelle en gemakkelijke overgang naar je online cursuspagina te garanderen.

Photo by Apollo Photography on Unsplash 

Unieke landingspagina’s

Creëer unieke landingspagina’s voor deelnemers die via offline promotiekanalen komen. Dit helpt bij het meten van de effectiviteit van je offline marketinginspanningen.

Call-to-actions

Zorg voor duidelijke oproepen tot actie in je offline promotiemateriaal die mensen aanmoedigen om je online cursus te bekijken en zich in te schrijven.

Follow-up evenementen

Organiseer follow-up evenementen, zowel online als offline, voor degenen die hebben deelgenomen aan je offline promotie-evenementen.

Social media integratie

Moedig mensen offline aan om je te volgen op sociale media en zich in te schrijven voor je nieuwsbrief voor verdere updates en informatie.

Het belang van een goede integratie tussen offline en online 💡

Het succes van offline promotieactiviteiten is sterk afhankelijk van hoe goed deze zijn geïntegreerd met je online aanwezigheid. Hier zijn enkele redenen waarom naadloze online connecties cruciaal zijn bij het promoten van je online cursus in de offline wereld:

 • Meten van effectiviteit: het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de effectiviteit van je offline promotie-inspanningen. Door het creëren van naadloze online connecties, zoals een speciale aanmeldpagina voor cursisten die je hebt ontmoet tijdens een offline evenement, kun je de conversieratio’s nauwkeurig meten en beter begrijpen welke offline tactieken het meest effectief zijn.
 • Toegankelijkheid: mensen waarderen gebruiksgemak en een soepele overgang van de offline- naar de onlineomgeving. Door QR-codes te verstrekken op je promotiemateriaal, of een gemakkelijk te onthouden URL te bieden, maak je het voor potentiële cursisten eenvoudiger om je online cursusplatform te bereiken en zich aan te melden.
 • Consistente ervaring: consistentie in branding en messaging tussen je offline promotieactiviteiten en je online cursusplatform schept vertrouwen en professionaliteit. Het zorgt ervoor dat cursisten dezelfde kernboodschappen en waarden ervaren, ongeacht of ze je tegenkomen in een offline evenement of online op je website. Je werkt zo ook aan je herkenbaarheid, omdat alles overal in dezelfde stijl is.
 • Verhoogde engagement: wanneer je offline promotieactiviteiten op natuurlijke wijze aansluiten op je online aanwezigheid, kun je een communitygevoel creëren dat het engagement van je cursisten verhoogt. Bijvoorbeeld, je kunt een live Q&A sessie hosten op je online platform na een offline evenement, om verdere discussie en engagement te bevorderen.
 • Geautomatiseerde opvolging: met systemen op zijn plaats voor geautomatiseerde opvolging na offline interacties, kun je een blijvende indruk maken en de kans op inschrijvingen verhogen. Het automatisch versturen van een welkomstmail met meer informatie over je cursus na een offline evenement kan bijvoorbeeld helpen om de interesse levendig te houden.

Op zoek naar meer inspiratie voor je marketing? Check al onze artikelen over het groeien van je cursus!

Artikel uit de categorie:

Picture of Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Jouw cursus vaker verkopen?

Download onze gratis resource hoe je een landingspagina maakt die overtuigt én krachtig is voor SEO

Download gratis ebook

Maak een landingspagina die overtuigt én krachtig is voor SEO

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Ontdek hoe je jouw cursus vaker kunt verkopen

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.