Hoelang duurt het om een online cursus te maken?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag is het nodig om te kijken waaruit een online cursus in jouw geval bestaat. Er zijn namelijk meerdere onderdelen en leermiddelen die je kan verwerken in je cursus. We gaan in dit geval uit van de beste manier om een cursus op te bouwen.

De verschillende onderdelen van de cursus

Een cursus is natuurlijk opgebouwd uit verschillende onderdelen. Al deze onderdelen kosten tijd om te vinden, te maken, uit te denken of te verwerken. Daarom hebben we ze voor je opgedeeld, zodat je per onderdeel kan zien hoelang je ermee bezig zal zijn.

Lessen uitdenken en maken

Het belangrijkste onderdeel van een cursus is toch wel de lesstof. Het gaat er namelijk om dat je de cursist wat bijbrengt. Je bent dan ook de meeste tijd bezig met het uitdenken, opnemen en maken van de lessen. Hierin zijn weer verschillende factoren belangrijk, namelijk het schrijven van het script, de voorbereiding op het opnemen, het opnemen zelf en de nabewerking. Voor vijf minuten aan video ben je al snel meer dan 2 uur bezig. Als ervaren instructeur kan dat sneller, maar zeker als beginnend instructeur kan het in het begin onwennig zijn.

Script schrijven

Het schrijven van het script is de eerste stap in het maken van de les. Hierin ben je bijvoorbeeld bezig met het verzamelen van informatie en bepaal je van tevoren wat je de cursist wilt gaan leren. Voor het opnemen van vijf minuten aan cursus moet je 45 minuten aan onderzoekstijd en schrijftijd rekenen.

Voorbereiding

De voorbereiding voorafgaand aan het opnemen van de video’s en lesstof is belangrijk. Door dit goed te doen, kan je namelijk zonder al teveel kleerscheuren gaan opnemen. Hierin kan je bijvoorbeeld het klaarzetten van het opnameprogramma en het maken van de presentatie. Voor vijf minuten aan video moet je 15 minuten aan voorbereidingstijd rekenen.

Opnemen

Het opnemen van de lesstof kan het meeste tijd kosten. Zeker als beginnend instructeur kan je hier moeite mee hebben en zal je dingen soms opnieuw willen opnemen. Voor een ervaren instructeur zal dit minder vaak het geval zijn. Reken voor vijf minuten aan cursus 15 minuten aan opnametijd.

Nabewerken

De nabewerking van de cursus mag niet vergeten worden, want daar zorg je ervoor dat het allemaal één geheel wordt. Denk hier aan het knippen en het monteren van verschillende beelden. Hiervoor kan je voor vijf minuten aan video 60 minuten rekenen.

Cursuspagina maken

Nadat je de lesstof gemaakt heb, dan is het zaak dat het ergens komt te staan. Een cursus bestaat alleen uit meer dan alleen de lesstof. Ook de cursuspagina zal je zelf moeten gaan maken. Het maken van de cursuspagina kost je ongeveer 2 uur.

Cursusbeschrijving

Het schrijven van een goede cursusbeschrijving is belangrijk, omdat deze de klant uiteindelijk moet gaan overtuigen van de kwaliteit. Hierin zijn veel factoren te verwerken en is zelfs onderzoek naar relevante zoektermen en zoekmachineoptimalisatie een mogelijkheid. Een ervaren schrijver is zo al meer dan 1,5 uur bezig met het schrijven van de cursusbeschrijving.

Afbeelding kiezen/vinden

Een goede cursusafbeelding vinden of maken voor je cursus is iets waar je aandacht aan moet besteden. Het is namelijk een van de belangrijkste visuele factoren op de cursuspagina. Het vinden of bewerken van een afbeelding kost je gemiddeld 15 minuten.

Cursus opbouwen in het systeem

Het opbouwen van de cursus duurt natuurlijk langer, wanneer je meerdere lessen hebt. Per les van vijf minuten kan je ongeveer 5 minuten aan opbouwtijd rekenen. Hierbij moet je bijvoorbeeld rekening houden met het vinden van de juiste instellingen en het toevoegen van beschrijvingen en titels.

Hoelang duurt het om één uur aan online cursus te creëren?

Een uur video voor je online cursus inclusief een goed gemaakte cursuspagina, zal je rond de 26 uur aan tijd kosten om te maken. Dat is dus ongeveer drie en een halve werkdag.

Duur per grootte cursus

Een grote cursus duurt natuurlijk langer om te maken dan een korte. Kijk in de onderstaande tabel hoelang je ongeveer bezig bent:

Duur van de cursusHoelang duurt het om te maken?
30 minuten14 uur
1 uur26 uur
5 uur122 uur
10 uur242 uur
20 uur482 uur

Ben je benieuwd wat het je in geld gaat kosten om een online cursus te maken? Wacht dan op onze volgende blog, waarin we je meer uitleg gaan geven over de kosten achter het maken van een cursus.

Artikel uit de categorie:

Rick de Bie

Rick de Bie

Rick is ondertussen een jaar werkzaam bij Maatos en heeft al tientallen instructeurs geholpen succesvol een cursus te publiceren! Leren over de belangrijkste onderdelen van marketing? Dan moet je bij Rick zijn. Het delen van kennis is een passie, vooral over onderwerpen waar hij diep op in kan gaan!

Download gratis resource

Vind in 5 stappen jouw niche

Krijg meteen toegang tot de laatste replay

Vul je gegevens in

Doe mee met het volgende live webinar!

Ontdek alle mogelijkheden van het systeem én stel live jouw vragen.