lms kiezen

7 goede redenen om een LMS te kiezen (en niet zelf te hosten)

Denk eens even terug aan je middelbare school of universiteit. Nee, niet altijd leuk. Maar je moet toegeven: het is behoorlijk indrukwekkend hoe die instituten op zo’n grote schaal ervoor zorgen dat iedere leerling en student alles heeft wat ‘ie nodig heeft, dat leraren up-to-date zijn en dat dag in, dag uit. 

Goed, nu ging het vast wel eens mis, maar als je het zelf moest doen, waar zou je dan beginnen? 

Dat is de vraag die je jezelf moet stellen als je een online cursus gaat verkopen. Want dan wordt jij verantwoordelijk voor al dat lesmateriaal, de voortgang van je studenten,en het beschikbaar zijn voor vragen en verbeteringen.

Geen paniek: dat kun je prima in je eentje doen. Dankzij geweldige technologie: een LMS is alles wat je nodig hebt. In dit artikel leggen we uit waarom dit zo fantastisch is, en waarom het vaak een betere keuze is dan zelf je cursusmateriaal hosten.

Wat is een LMS?

Een Learning Management System (LMS) is software of webtechnologie die wordt gebruikt om een leerproces te plannen, te implementeren en te beoordelen. In dit geval gaat het om online cursussen. Zie het LMS als de school waarin een heel curriculum wordt vormgegeven, gedistribueerd, beoordeeld en verbeterd. De volledige infrastructuur zit op één plek. Doorgaans biedt een LMS een instructeur een manier om inhoud te maken en te leveren, de voortgang van studenten bij te houden en de communicatie te beheren. Precies, net als op een school.

Hoe kies je het juiste LMS?

Hoewel elk platform zijn eigen unieke kenmerken en mogelijkheden heeft, delen alle LMS’en het gemeenschappelijke doel om instructeurs te helpen effectief online leren mogelijk te maken. Bij het kiezen van een LMS voor jouw behoeften, is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke functies en tools die jij nodig hebt, en die je cursisten nodig gaan hebben.

Als je bijvoorbeeld van plan bent om op video gebaseerde instructie aan te bieden, heb je een LMS nodig dat videostreaming en -weergave ondersteunt. Als je offline toegang moet geven tot cursusmateriaal, heb je een LMS nodig dat dat mogelijk maakt. Maak dus gerust een uitgebreid verlanglijstje!

Welke LMS zijn er beschikbaar in Nederland?

Dankzij het internet zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt gaan voor internationale spelers, maar als je liever support ontvangt in het Nederlands, zijn de mogelijkheden beperkt. Wij vergeleken onszelf met een aantal populaire LMS. Hier kun je ons vergelijken:

Toch zelf je cursus hosten zonder LMS?

Het kan! Zelf je cursus hosten is moeilijker, maar niet onmogelijk. Er is helaas geen one-size-fits-all manier om dat te doen, dus dat betekent dat je volledige creatieve vrijheid hebt om de tools en techniek bij elkaar te zoeken om het helemaal op jouw manier vorm te geven. 

Tien redenen om een ​​LMS te kiezen (en het niet zelf te doen)

1. Een LMS kan je heel wat tijd besparen.

Als je een online cursus maakt, is het laatste wat je wilt doen urenlang bezig zijn met het opzetten van een leerbeheersysteem (LMS). Een LMS kan je helpen tijd te besparen door  een platform te bieden dat al is gemaakt en dat eenvoudig kan worden aangepast aan jouw behoeften.

2. Een LMS kan u helpen geld te besparen.

Naast tijdwinst kan een LMS je ook bakken met geld besparen. Als je jouw online cursus alleen zou hosten, zou je ook moeten betalen voor hostingkosten, domeinkosten en andere bijbehorende kosten. Een LMS rekent doorgaans een maandelijks of jaarlijks abonnementsgeld aan, wat veel goedkoper kan zijn dan het hosten van je eigen cursus. Een LMS als Maatos kan die kosten namelijk verdelen en opschalen: in je uppie kan het duur uitpakken.

3. Een LMS geeft je een professionele uitstraling.

Wanneer je een online cursus in je eentje host, kan het lastig zijn om een ​​professionele uitstraling te creëren. Een LMS kan hierbij helpen door je te voorzien van sjablonen en tools die je cursus een gelikte uitstraling geven. Dit kan belangrijk zijn als je cursussen verkoopt of zakelijke klanten probeert aan te trekken, maar over het algemeen vind iedereen het fijn om te zien dat een cursusomgeving goed is opgebouwd.

4. Een LMS kan het je gemakkelijk maken om content aan te leveren.

Als je video- of audio-inhoud gebruikt in je online cursus, kan een LMS het gemakkelijk maken om die inhoud aan cursisten te leveren. Je hoeft je geen zorgen te maken over het hosten van bestanden of het streamen van media; het LMS regelt dat allemaal voor je. 

5. Een LMS kan het u gemakkelijk maken om uw voortgang en activiteiten bij te houden.

Een LMS bevat functies waarmee je eenvoudig de voortgang en activiteit van cursisten in je online cursus kunt volgen. Deze informatie kan nuttig zijn om te begrijpen hoe goed je leerlingen het doen en welke gebieden verbetering behoeven, en ook hoe je je cursus kunt verbeteren.

6. Een LMS kan het voor studenten gemakkelijk maken om toegang te krijgen tot inhoud.

Als je cursisten jouw online cursus volgen, moeten ze gemakkelijk en gemakkelijk toegang hebben tot de cursusinhoud. Een LMS biedt studenten een centrale locatie waar ze kunnen inloggen en toegang krijgen tot al hun cursussen op één plek. Dit maakt het gemakkelijk voor studenten om te vinden wat ze zoeken en meteen aan de slag te gaan. Je hoeft niks apart te mailen of op verschillende plaatsen te uploaden. Alles gebeurt op één plek.

7. Een LMS kan het voor instructeurs gemakkelijk maken om verschillende cursussen te beheren.

Als je een instructeur bent die meerdere cursussen geeft, kan een LMS het je gemakkelijk maken om al die cursussen op één plek te beheren. Je kunt vanaf één dashboard zien welke cursussen actief zijn, de voortgang van studenten bekijken en meer. Dit maakt het gemakkelijk om alles wat er gebeurt bij te houden zonder de hele tijd heen en weer te klikken.

Maatos proberen?

We laten je maar al te graag zien hoeveel het kan, en hoe gemakkelijk het is. Check hier alle kenmerken!

Artikel uit de categorie:

Vicky Frissen

Vicky Frissen

Met blogs vol tips en vergeet-dit-nietjes schrijft copywriter Vicky over hoe je van je cursus een succes maakt - en er nog plezier aan beleeft ook.

Voorkom deze fouten!

Download ons gratis e-book en voorkom de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen.

Download gratis e-book

Ontdek de 10 meest gemaakte fouten bij online cursussen

Maak betere cursussen. Verkoop meer cursussen.

Trends, tools en tips: we sturen je om de week de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Gratis e-book

Maak jij deze 10 fouten niet?

Trends, tools en tips: we geven je wekelijks de updates die je nodig hebt. Je kunt je op elk moment uitschrijven.